Výživa při onkologickém onemocnění hraje zásadní roli v tom, jestli léčba bude úspěšná, či nikoliv.
Přesto většina odborníků zastává názor, že výživa nemá žádný vliv na průběh rakoviny a je tedy jedno co jíte. V případě podvýživy vám pak doporučí velmi kalorickou stravu, např. tučné sýry, smetanu, majonézy, cukr a sladkosti, zmrzlinu, bramborové lupínky apod.
Zdravá výživa a rakovina
Ano, tato strava je velmi výživná, ale také velmi nezdravá. Jde především o nepřirozené rafinované potraviny, které naopak rakovinové bujení podporují.
Příklad
Zdravá výživa při onemocnění rakovinou
Pacientům, kterým hrozí podvýživa anebo jsou již podvyživeni většina odborníků doporučí konzumovat sladkosti jako sladká pečiva, zákusky apod. Tyto pamlsky ale nejsou zhotoveny na přírodní bázi, jedná se o průmyslově vyrobené potraviny, které neobsahují skoro žádné důležité mikroživiny, ale mnoho nepřirozených chemických látek (tzv. aditiv). Navíc jsou těžko stravitelné a jednoduché cukry v nich obsažené překyselují a vyživují nádor. Podporují tak rakovinové bujení.
Na mém kurzu se dozvíte, jaká jídla onkologickým pacientům doporučují výživový a nutriční poradci, nebo léčitelé a lékaři přírodních terapií, např. různé smoothis nebo přírodní kaše (ne instantní), které obsahují mnoho plnohodnotných biologicky aktivních látek. Obzvláště výživná a navíc i velmi chuťově dobrá je např. Sirná patlanina Dr. Budwig, která navíc svým složením působí jako přírodní chemoterapeutikum, bez vedlejších účinků. Tyto potraviny tak podporují protirakovinovou imunitu.
Výživa při onkologickém onemocnění musí obsahovat nejen základní živiny, které zabraňují podvýživě, ale především veškeré potřebné mikroživiny, které jsou nezbytné pro stabilizaci biochemických dějů (i v imunitním systému) na jejimž chodu závisí zdraví i život zároveň.
Zdravá výživa při léčbě rakoviny
Výživa při trávávících potížích - většinou stačí sníst syrový brambor nebo vypít šťávu ze syrové brambory
Výživa při průjmech - velmi se osvědčují banány nebo strouhaná mrkev s jablkem
Výživa při zácpě - je nutné jíst potraviny, které jsou bohaté na vlákninu např. pšeničné otruby, celozrnné kaše, zeleninu a ovoce. Velmi výživná a také velmi chutná je Sirná patlanina.
Výživa při potížích s polykáním - zde se velmi osvědčuje již výše zmiňovaná Sirná patlanina, ale i bílé plnotučné jogurty (nízkotučné jogurty jsou nepřirozené a obsahují modifikovyný škrob), krémové polévky a kaše (naši předci je jedli běžně).
Léčba rakoviny a zdravá strava
V důsledku velkého úbytku mikroživin ve stravě je nutné některé mikroživiny, např. vitamin C, vitamin D, hořčík, lysin apod. dodávat do organizmu i pomocí kvalitních doplňků stravy.
Vaše tělo má neuvěřitelnou schopnost sebeléčby, ale musí dostat stravu, která mu to umožní. Dejte tělu, co potřebuje, dejte mu šanci!“
Chcete vědět, jakou stravu doporučují onkologicky nemocným pacientům lékaři přírodní medicíny?
Objednejte si kurz "Jak na rakovinu podle lékařů přírodní medicíny".